Značka MATIS vyvinula novú kaviárovú líniu ako symbol svojej obnovy. Výnimočné produkty, zmyselné zloženia, delikátne textúry, 360-stupňový cielený omladzujúci účinok, čistý dizajn a prvotriedne materiály sa spájajú s cieľom poskytnúť ženám perfektný zážitok a okúsiť luxusný francúzsky štýl.
Prvé zmienky o kaviári sa objavili v diele Gargantua a Pantagurel francúzskeho spisovateľa Francoisa Rabelais z roku 1553. V 16. storočí popularita konzumovania kaviáru narástla raketovou rýchlosťou, najmä v oblastiach okolo Kaspického a Čierneho mora. V roku 1675 ruský cár Alexis vytvoril imperiálny monopol na predaj kaviáru a delikátna surovina si našla cestu na ruský dvor. Kaviár sa stal oceňovanou delikatesou cárov, a tým si získal reputáciu cennej a luxusnej potraviny.
Priemyselná revolúcia v 19. storočí priniesla čerstvý kaviár na európske stoly šľachty. Trend konzumovania kaviáru sa udomácnil vo Francúzsku, v krajine, ktorá už v tom čase niesla prívlastok krajiny gurmánov. Práve v tomto období sa stal kaviár vysoko cenenou delikatesou a stelesnením absolútneho luxusu..
Obdivuhodné a vzácne schopnosti kaviáru
Často označovaný za „čierne zlato“, kaviár je gurmánskou surovinou s vysokým podielom minerálnej výživy a omladzujúcich látok. Obsahuje až 47 rôznych vitamínov a minerálov, vďaka čomu poskytuje pleti bohatý výživný kokteil.
Kaviár, to sú vlastne ikry jesetera plné blahodarnej výživy, ktorá dokáže výrazne spomaliť starnutie. Tajomstvom výživnej sily kaviáru je kombinácia morských fosfolipidov a fosfoproteínov, ktoré patria k základným stavebným prvkom buniek.
Kaviár je dokonalou zmesou minerálov (vápnika, horčíka, a iných), aminokyselín, mastných kyselín (Omega 3, DHA), po-trebných pre formovanie bunkovej membrány. Ďalej obsahuje vitamíny (A, E, C, D a B komplex) potrebné pre bunkový metabolizmus a stopové prvky (zinok).
Stručne zhrnuté, kaviár poskytuje pleti vyváženú zmes všetkých výživných látok, ktoré bunky potrebujú. Tieto výživné látky sú nevyhnutné pre zachovanie bunkovej rovnováhy pleti, ako aj pre obnovu poškodených membrán. Preto je ka–viár schopný pleť do hĺbky vyživovať a hydratovať, stimulovať tvorbu kolagénu a regenerovať bunkové štruktúry, výsledkom čoho je spevnená pleť s krajším objemom.
100 % francúzsky kaviár
Kaviár, extrakt z ikier jesetera, tvorí približne 10 až 15% celkovej váhy ikier. Chov jesetera za účelom odobratia ikier si vyžaduje množstvo trpezlivosti. Trvá približne tri roky, kým je možné určiť, či je jeseter samec, alebo samica, pričom ikry do-kážu tvoriť len samice. Získanie kaviáru v požadovanej kvalite trvá 7 až 20 rokov.
Nadmerný rybolov a znečistenie majú neblahý vplyv na zásoby kaviáru, pričom 90% zdrojov poskytuje Kaspické more. Ne-regulovaný lov jesetera v Kaspickom mori znamená ohrozenie tohto druhu. V snahe chrániť prírodné zdroje a zásoby jesetera vznikli vo Francúzsku chovné farmy.
MATIS venuje veľkú pozornosť ochrane jesetera a preto v svo-jich produktoch využíva ekologický kaviár z fariem. Tento kaviár charakterizujú: regulované produkčné metódy, prísne špecifikácie, dodržiavanie štandardov na ochranu zvierat a proti znečisteniu, ako aj najvyššia francúzska kvalita. Na rozdiel od iných značiek, MATIS využíva len prémiový kaviár 100% francúzskeho pôvodu.
Kaviár MATIS pochádza z farmy neďaleko Bordeaux. Tento francúzsky kaviár je šetrný k životnému prostrediu a spĺňa naj-prísnejšie štandardy v oblasti kvality a čistoty. MATIS využíva kaviár z druhu sibírskeho jesetera.
Kaviár sa spracováva ručne v sterilných podmienkach. Zrelosť ikier je pravidelne kontro-lovaná pomocou ultrazvuku a biopsie.Kaviár MATIS je obzvlášť bohatý na potrebnú výživu, a to najmä na proteíny a aminokyseliny (arginín, histidín, isoleucín, metionín, a ďalšie), ako aj na regeneračný a antioxidačný vita-mín C, ktorý je dôležitý pre syntézu kolagénu. Dostupné v sieti parfumérií FAnn od marca 2020.